|

Förarbevis vattenskoter

juni 15, 2022

Förarbevis vattenskoter är från och med den 1 maj 2022 ett krav för att få köra vattenskoter. Vilket innebär att förare måste kunna visa att de genomgått en förarutbildning för vattenskoter med godkänt resultat. Med andra ord måste man kunna visa upp ett digitalt förarbevis, alternativt ett fysiskt kort. Den som kör vattenskoter utan förarbevis kan därmed straffas med böter. 

Kravet på förarbevis trädde i kraft efter att användandet av vattenskotrar har ökat drastiskt de senaste året, vilket har resulterat i fler vattenskoter-relaterade olyckor. Däremot är det inte fordonet i sig som är problemet utan att förarna i många fall inte känner till de lagar och regler som finns i det område man kör i.

Hur tar man förarbevis för vattenskoter?

För det första måste du ansöka om förarbevis för vattenskoter hos transportstyrelsen. Efter det måste du genomgått en förarbevis vattenskoter utbildning med godkänt resultat för att du ska ha möjlighet till ett förarbevis. Vår utbildning för vattenskoter är godkänd av transportstyrelsen och kommer därmed räcka för att du ska få ditt förarbevis. För att genomföra kursen måste du dessutom fyllt 15 år.

Kursupplägg

Kursen “Förarbevis Vattenskoter” är uppdelad i två moment. Inledningsvis är det en teoretisk webbutbildning som du gör själv hemifrån och efter det en praktiskt del på plats. För det praktiska momentet har vi även möjlighet att komma till dig om du bor i: 

  • Västerås
  • Gävle
  • Söderhamn

Under den praktiska delen ingår det körövningar och en uppkörning. Till exempel kommer du få lära dig hur du kör på ett säkert och kontrollerat sätt, både i hög och i låg fart. Dessutom kommer du få lära dig att hantera eventuella faror och/eller risker genom att öva på hur du gör en undanmanöver, bromsar och vad du gör om din vattenskoter välter. Viktigast av allt är att du efter kursen kan hantera fordonet med säkerhet eftersom vattenskotrar är fordon med hög motorstyrka. Du kan boka vår utbildning för förarbevis vattenskoter här.

Vill du se våra utbildningar?
Välj en kurskategori nedan: 
Välj kurskategori
Visste du att?

Nu kan du välja mellan att gå de flesta av våra utbildningar som distansutbildning, webbutbildning eller på plats. På bokningssidan väljer du vilken utbildningsform som passar just dig!

Fysisk/platsledd 
För dig som vill utbilda dig på plats i ett klassrum med lärare.
Distansutbildning
För dig som vill ha lärarledda utbildningar digitalt.
Webbutbildning
För dig som vill studera i egen takt och när det passar dig.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram